ВМРО - Българско национално движение - ВРАЦА

 

НАЧАЛО
АРХИВ НОВИНИ
СПРАВОЧНИК
МУЗИКА
ВИДЕО
ВРЪЗКИ


ИСТОРИЯ УСТАВ СИМВОЛИ ОБЛАСТЕН КОМИТЕТ ДАМСКИ КЛУБ

АРХИВ НОВИНИ / НОВИНИ

09 Март 14, 18:50
МЕСТНАТА ВЛАСТ ПРОТИВ НОВИЯ ЗАКОН ЗА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА

21.01.2013г.
Заместник-кметът на Враца Красимир Богданов участва в национална кръгла маса в гр. Карлово, организирана от кмета на града Емил Кабаиванов. Поводът за срещата е внесеният в Народното събрание нов проекто-закон за вероизповеданията, според който трябва да бъде удължен срокът за реституция на имотите на различните вероизповедания, което ще доведе до лавинообразно увеличение на имотните искове от страна на Главното мюфтийството. Към момента в страната се водят 26 дела за общо 83 вакъвски имота.

В дискусията участваха народни представители от ГЕРБ, БСП и „Атака”, академците Георги Марков и Константин Косев, проф. Калин Янакиев, кметове и общински съветници от Кюстендил, Карлово, Пловдив, Враца, Стара Загора, юристи. Представители от Главното мюфтийство нямаше. Според организатора Емил Кабаиванов възможните причини за липсата им са незаинтересованост или съвети от техните  юристи да не присъстват.

Участниците изтъкнаха редица исторически, религиозни и правни доводи против внесените предложения за промени в закона. По силата на международните договори, имотните въпроси между България и Османската империя са разрешени още в началото на миналия век, а Турция не може да се смята за правоприемник на империята на българска територия. В България на 8,8% от населението, определящо се като български турци, се падат 1245 джамии. За съпоставка за 85% от християните има 3150 църкви.

Необходимо е да бъдат оттеглени двата законопроекта за вероизповеданията. Трябва да се проведат обществени дискусии и да бъде внесен нов справедлив законопроект, който да не засяга културно-историческите традиции и историческата справедливост в страната. Около това становище се обединиха участниците в дискусията.
Главното мюфтииство предяви претенции за придобивне правата върху т.н. „Ески джамия” във Враца. Сградата е паметник на културата. Там към момента се помещава Природозащитен център „Натура” и функционира туристически информационен център. Ежегодно през него преминават хиляди туристи и се провеждат множество обучителни и информационни инициативи с деца от врачанските училища. Несъгласни с посегателството към културният паметник, след няколко протеста и подписка с близо 6 400 подписа, врачани заявиха категоричната си позиция против предоставянето на сградата на мюсюлманското вероизповедание. През месец юни Врачанският районен съд отхвърли иска на мюфтийството като неоснователен. Справедливото решение на съда обаче, може да се окаже безсмислено, ако парламентът приеме новия закон за вероизповеданията.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

2.4607